Skip to main content
tel wit0566 60 29 22 (dag en nacht bereikbaar)

Afscheid nemen

Afscheid nemen doe je niet alleen op de dag van de uitvaart. Het begint al bij het overlijden en soms nog eerder.
Afscheid nemen kan op heel veel verschillende manieren. Er zijn geen normen voor ‘een goed afscheid’ en er is maar heel weinig wettelijk verplicht. Wat voor de ene familie warm en liefdevol voelt, sluit bij een andere familie helemaal niet aan.

Hoe groot de verslagenheid ook is, toch willen nabestaanden vaak actief betrokken zijn bij het verzorgen en het regelen van de uitvaart. En ik merk dat ze dit als heel troostend en waardevol ervaren. U kunt bijvoorbeeld denken aan het zelf wassen en kleden van de overledene, het ontwerpen van de rouwkaart of het dragen van de kist. Als u de uitvaart meer in eigen handen wilt nemen, dan kunt u van mij ondersteuning en begeleiding verwachten waar dat nodig is. Wilt u die praktische uitvoering niet zelf doen, dan neem ik dat van u over. Er is altijd ruimte om aan te geven wat u zelf wilt doen of regelen en wat u liever aan mij overlaat.

Een goed afscheid is een eerste stap is om straks verder te kunnen. Dan gaat het vaak niet om uiterlijk vertoon. Juist kleine handelingen en gebaren die echt uit het hart komen, maken een afscheid waardevol.

Zorgvuldig en met aandacht

Zorgvuldig en met aandacht